Week van het Hartritme afgetrapt in fitnessketen

  • 15 juni 2019

De 10e Week van het Hartritme is zaterdag officieel gelanceerd met sessies ‘cardiotraining’ in de 180 vestigingen van fitnessketen Basic Fit. De actieweek van 17 tot 21 juni van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) moet de Belg bewust maken van de gevaren van hartritmestoornissen en hartproblemen. Elk jaar zijn zowat 11.000 Belgen getroffen door een hartstilstand.

De voorbije maanden volgden al zowat 2.000 leerlingen uit het secundair naar aanleiding van de actieweek een cursus reanimatie. Na de cardiosessies zaterdag volgt nog een derde luik, wanneer de actieweek maandag effectief van start gaat. Tijdens de week zijn er initiaties reanimatie en gratis hartcontroles in tientallen ziekenhuizen in heel het land.

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts twee overleven. Dat ligt volgens BeHRA aan de gebrekkige kennis inzake reanimatie en de trage reactietijd van omstaanders. In de meeste Europese lidstaten liggen de overlevingskansen rond de 20 procent met uitschieters tot 40 procent in sommige regio’s.

De 10e editie staat in het teken van verschillende aandoeningen: niet enkel voorkamerfibrilatie, de meest voorkomende hartritmestoornis, maar ook hartstilstand, tachycardie (het hart slaat te snel) en extrasystolen (samentrekkingen tussen de normale samentrekkingen van het hart).

Bron: despecialist.eu

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Schrijf een reactie!

Word lid van de Brugada community!
Ontmoet lotgenoten en deel je ervaringen en vragen op de community.

opmerkingen

Er zijn nog geen reacties
Community blog

Webinar Brugada Syndroom

Harteraad organiseert samen met het Erasmus MC een online informatieavond voor mensen met het Brugada syndroom en hun familieleden. Dr. Sing-Chien Yap (cardioloog-elektrofysioloog), dr. Janneke

Lees verder »
Biotronik ICD
Community blog

Webinar ICD en autorijden

In samenwerking met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) organiseert de ICD App op woensdag 14 april om 20:00 uur de webinar” ICD & autorijden”.Tijdens dit webinar (via

Lees verder »