logo en
Auteur foto

Ben jij al burgerhulpverlener?

Ongeveer 7 jaar geleden heb ik mijn EHBO diploma behaald. Ik ben ook direct vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis en heb mij ingeschreven bij HartslagNu. Bij het Rode Kruis en door de oproepen van HartslagNu heb ik het gezien hoe belangrijk het is om voldoende vrijwilligers te hebben in elke buurt die reageren op een oproep. De oproepen kwamen niet vaak en meestal waren er al mensen aanwezig. Toch is het goed om mee te doen en te helpen waar jij kunt.

Na mijn hartstilstand had ik even geen behoefte aan oproepen. Ik heb via de app mijn account op niet storen gezet. Dit gaat erg makkelijk. Ik ben nu bijna drie jaar verder en heb hem deze week weer op actief gezet. Ik was hiermee bezig en ik dacht laat ik hier ook eens iets over op de website zetten. Niks is verplicht als je je aanmeld. Lees meer informatie hieronder!

Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.

De eerste zes minuten

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Hoe werkt het oproepsysteem?

Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom!

Veelgestelde vragen

Wat wordt er van mij verwacht?

Als burgerhulpverlener start jij met reanimeren terwijl de ambulance onderweg is. Als je ter plaatse komt, is het belangrijk om eerst te kijken of de omgeving veilig is. HartslagNu roept altijd meerdere burgerhulpverleners op. Je bent dus waarschijnlijk niet alleen en het is aan te raden om de borstcompressies elke twee minuten af te wisselen met iemand anders. Ook kun je afspreken dat één persoon de borstcompressies doet en iemand anders de beademing. Tevens kun je je nuttig maken door eventuele familie op te vangen en de hulpdiensten op te wachten.

Als er twee ambulances zijn gearriveerd, kun je weggaan.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, het is niet nodig om altijd beschikbaar te zijn. Als je je aanmeldt als burgerhulpverlener, kun je per dag je beschikbaarheid opgeven. Ook als je tijdelijk helemaal niet beschikbaar bent, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je dit in je HartslagNu-account zelf aangeven. Zo ontvang je in die periode geen oproepen.

Moet ik altijd reageren op een oproep?

Je verleent alleen hulp wanneer je kunt. Het kan zijn dat je op het moment van de oproep niet weg kunt van je plek. Je bepaalt zelf of je naar een reanimatie gaat of niet. Bij een reanimatie worden altijd meerdere burgerhulpverleners opgeroepen.

Wat als ik het fout doe?

Bedenk je dat wanneer iemand een hartstilstand heeft, deze persoon het sowieso niet overleeft als hij of zij geen hulp krijgt. Reanimeren geeft iemand een kans op leven. Ook roepen wij meerdere burgerhulpverleners op en ben je meestal niet als enige. Je kunt elkaar dan helpen.

Ik heb de AED opgehaald, wat doe ik hiermee na afloop?

Na afloop van de reanimatie breng je de AED weer terug naar de plek waar je deze hebt opgehaald. 

De AED-beheerder krijgt van ons automatisch bericht om de AED te controleren en weer inzetbaar te maken.

Deel dit bericht:

Lees ook deze artikelen

Conferentiezaal 1

Terugblik symposium en de presentaties

Update 30-05-2024 Presentaties toegevoegd. 25 mei 2024 was het symposium over het Brugadasyndroom. Het was een zeer geslaagde dag met veel waardevolle informatie. De Brugada

feedback

Korte enquête

De Brugada community is nog geen officiële organisatie, maar wij willen deze stap wel gaan zetten. Wij hebben jouw hulp nodig om van de Brugada