Het griepseizoen is weer begonnen. Wat is griep en wat kun je er tegen doen?
Griep (of influenza) is een ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Dit virus infecteert het slijmvlies in je luchtwegen. Griep is voor de meeste mensen niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. In de wintermaanden komt er vaak een griepgolf op.
Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.
Hoe krijg je griep?
Griep komt door het griepvirus dat zit in druppeltjes snot, slijm en spuug.
Het virus gaat gemakkelijk van de een naar de ander:
- Als iemand met griep hoest, niest of praat, dan kunt u het griepvirus inademen.
- Als iemand met griep u een hand geeft, komt het virus op uw hand. Zit u daarna met die hand aan uw neus of mond, dan kunt u het virus binnenkrijgen.
- Het virus verspreidt zich daarna in uw hele lichaam.
De symptomen
Bij griep kun je opeens (binnen een paar uur) erg ziek zijn met:
- hoge koorts (39 graden of hoger) en koude rillingen
- hoofdpijn
- spierpijn in uw hele lichaam
- keelpijn en hoesten
Adviezen bij griep
Als je griep hebt, dan is het belangrijk om:
- Rust te nemen. Als je griep hebt, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Hoe meer je rust, hoe beter je lijf het griepvirus kan bestrijden.
- Voldoende te drinken. Als je hoge koorts hebt, zweet je veel. Hierdoor verlies je veel vocht. Drink daarom 1,5 tot 2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden. Je kunt het beste water of thee drinken. Denk je dat je koorts hebt? Controleer dan je lichaamstemperatuur met een thermometer.
- Jezelf warm te houden. Door je warm aan te kleden en onder dekens weg te kruipen, blijf je lekker warm. Je lichaam heeft dan meer energie over om de griep te bestrijden.
- Een pijnstiller te nemen. Paracetamol kan helpen tegen hoofd- en spierpijn en kan de koorts verlagen. Paracetamol zorgt er overigens niet voor dat de griep sneller overgaat. Het heeft geen nut om antibiotica te gebruiken, omdat griep niet door bacteriën, maar door een virus wordt veroorzaakt. Als je een voorhoofdsholteontsteking ontwikkelt, kan een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals ibuprofen, verlichting bieden.
- Goed uit te zieken. Het kan maar liefst drie weken duren voordat je er weer helemaal bovenop bent als je griep hebt gehad. Daarom is het belangrijk om goed uit te zieken en niet te snel weer aan de slag te gaan. Anders is de kans groot dat je binnen korte tijd wéér griep krijgt.
Probeer verspreiding te voorkomen:
- Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
- Nies en hoest in uw elleboog.
- Was uw handen vaak met water en zeep.
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
Medicijnen bij griep
- U kunt paracetamol nemen.
- Dit maakt de pijn minder. Ook kan de koorts lager worden. U wordt niet sneller beter door paracetamol.
- Er zijn geen medicijnen die de griep kunnen genezen.
- Antibiotica helpen niet tegen de griep. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen zoals het griepvirus.
- Als u weinig weerstand heeft, kunt u soms virusremmers krijgen. Die kunnen er dan voor zorgen dat u niet ernstig ziek wordt.
- Weinig weerstand kan bijvoorbeeld komen door hiv of een chemokuur.
Hoelang blijf ik ziek en besmettelijk?
Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen. Het kan een paar weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.
U bent een dag vóórdat u ziek wordt van de griep al besmettelijk voor anderen. Daarna blijft u meestal 5 tot 8 dagen besmettelijk. Jonge kinderen kunnen zelfs al 2 tot 3 dagen vóór ze ziek worden het griepvirus aan anderen doorgeven. Ze kunnen 10 tot 13 dagen besmettelijk blijven voor anderen.
Wanneer moet je contact opnemen bij griep?
Bel je huisarts als je griep hebt en:
- u benauwd wordt
- er veel slijm loskomt bij het hoesten
- u suf wordt
- u heel weinig drinkt of plast
Bel ook als je griep hebt en:
- 60 jaar of ouder bent
- een hart- of vaatziekte heeft
- een longziekte heeft (zoals astma of COPD)
- suikerziekte (diabetes) heeft
- een nierziekte heeft
- weinig weerstand heeft (door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie)
In deze gevallen wil de huisarts/assistente u graag spreken over hoe erg uw klachten zijn. Zo nodig onderzoekt uw huisarts u om bijvoorbeeld te checken of u geen longontsteking heeft.
Griep gehad?
Bel dan: als u een paar dagen geen koorts heeft gehad, maar toch weer koorts krijgt.