Auteur foto

Op vakantie met een hartaandoening

Vakantie is een manier om te ontspannen, maar wanneer je een hart- of vaataandoening hebt, heeft dit invloed op je vakantie. Hoe zorg je ervoor dat je kunt genieten van onbezorgde momenten?

Kies een geschikte vakantiebestemming

Houd bij het kiezen van een vakantiestemming er rekening mee dat:

 • de kwaliteit van de gezondheidszorg in het vakantieland minder kan zijn dan in Nederland.
 • je met een hartaandoening meer last hebt van grote temperatuurveranderingen. Dit is vooral het geval in tropische landen, vanwege de warmte en de hoge luchtvochtigheid.
 • je met een hartaandoening extra vatbaar bent voor een infectie. In de tropen is het risico op een infectieziekte groter.
 • je bij vliegreizen of verblijf in de bergen te maken hebt met ijlere lucht. De lucht bevat minder zuurstof. Om het lichaam toch van voldoende zuurstof te voorzien, moet het hart harder werken. Voor hart- en vaatpatiënten die klachten hebben in rust of matige inspanning, kan dit zeker (bij een lange vlucht) problemen opleveren. Overleg daarom altijd met de behandelend (huis)arts of er bezwaren zijn tegen een vliegreis.
 • in de bergen of afgelegen gebieden medische hulp niet altijd voorhanden is.

Neem medische gegevens mee

Hartpatiënten kunnen een uitdraai van hun meest recente ECG meenemen. Daarnaast is een beschrijving van jouw medische toestand handig, liefst met een vertaling in het Engels of in de taal van het vakantieland. Denk daarnaast aan je ICD-pas, pacemakerpas en informatie van de trombosedienst. In het Europees Medisch Paspoort (EMP) kun je gegevens over je medische achtergrond en medicijngebruik noteren. Het EMP is opgesteld in elf Europese talen en is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij veel apotheken, GGD‘s en sommige (reis)boekhandels.

Denk ook aan de huidige corona adviezen en maatregelen! Het kan dus zijn dat je een vaccinatiepaspoort of negatieve test nodig hebt.

Neem medische contactgegevens mee

Zorg dat je belangrijke medische telefoonnummers altijd bij je hebt en dat telefoonnummers gemakkelijk te vinden zijn in je telefoon. Sla deze nummers liefst op onder ICE in het adresboek van je telefoon. ICE betekent In Case of Emergency. Deze internationale code helpt hulpverleners in een noodsituatie snel te vinden wie ze op de hoogte moeten brengen.

Neem verzekeringspapieren mee

Ga je naar het buitenland op vakantie? Zorg dan dat je de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar. Hulpverleners in het buitenland zien dan meteen dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Je hoeft de rekening niet zelf voor te schieten. De pas is geldig in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. Neem ook een kopie mee van de polis van je ziektekostenverzekering en je reisverzekering.

Zoek vooraf informatie over medische zorg en medicijnen

 • Welke arts of welk ziekenhuis kan jou op je vakantiebestemming hulp bieden? Vraag je cardioloog of je ziektekostenverzekeraar advies: kennen zij een goed ziekenhuis in de buurt van je vakantiebestemming?
 • Bij noodgevallen bel je in alle EU-landen het alarmnummer 112. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale.
 • Slik je antistollingsmiddelen (coumarines) en ben je onder controle bij de Trombosedienst? In Nederland kun je voor controle naar een trombosedienst in de buurt van je vakantieverblijf. Wanneer je naar het buitenland gaat, overleg dan op tijd met de trombosedienst. Het is vaak mogelijk om bloed in een ziekenhuis te laten controleren.

Tref voorzorgsmaatregelen

 • Op reis kan een reizigersvaccinatie nodig zijn. Informeer minstens zes weken voor vertrek welke inentingen nodig zijn. Sommige vaccinaties kunnen hartklachten als bijwerking geven en soms moet de antistolling worden aangepast. Geef daarom altijd aan dat je een hart- of vaatziekte hebt bij het bespreken van de vaccinaties. Dit kan bij de GGD of bij je huisarts.
 • Neem voldoende medicijnen mee. Neem extra medicijnen mee voor het geval je langer moet blijven dan gepland. Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen in je handbagage zitten. Op verzoek moet je een doktersrecept kunnen overhandigen of aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij wanneer je twijfelt of je spullen mee mogen in de handbagage.
 • Controleer de houdbaarheidsdatum van de medicijnen.
 • De kwaliteit van bepaalde medicijnen gaat achteruit bij temperatuurveranderingen. Bij hoge temperatuur, maar ook bij bevriezing. Neem daarom alle medicijnen mee in je handbagage. Houd de medicijnen op reis daarom koel met een koeltas of speciale koel-etui. Vraag desnoods of ze tijdens de vlucht in de koelkast mogen.
 • Gebruikt je plastabletten en ga je naar een warm land? Vraag dan vooraf advies aan de cardioloog over hoeveel je moet drinken op vakantie en of aanpassing nodig is in de dosering van de medicijnen.
 • Noteer na aankomst het noodnummer van de camping of het hotel. Bij onverwachte problemen, bijvoorbeeld midden in de nacht, is het handig als je weet wie je moet bellen.

Tips voor vliegen met een hartaandoening

 • Afhankelijk van de ernst van de aandoening heb je een medische verklaring (‘fit to fly’) nodig voor de luchtvaartmaatschappij. Dit is in ieder geval zo wanneer je zuurstof nodig heeft hebt boord of wanneer je medische verzorging of medische apparatuur nodig hebt. Overleg met de cardioloog of een verklaring nodig is.
 • Reizigers die langer dan vier uur reizen, vooral bij vliegreizen, wordt geadviseerd elke twee tot drie uur oefeningen te doen van de kuitspieren en/of een stukje te lopen. Draag verder geen knellende kleding of schoenen.

Hulp op het vliegveld

Heb je hulp nodig op het vliegveld, bijvoorbeeld bij vervoer naar de gate met een rolstoel? Heb je een (elektrische) rolstoel? Die kun je meenemen in het vliegtuig. Wel zijn hieraan soms voorwaarden verbonden. Regel dit soort zaken meteen bij het reserveren of bel met de luchtvaartmaatschappij.

Vliegen met pacemaker of ICD

Heb je een ICD? Dan kan bij beveiligingscontroles op de luchthaven het alarm afgaan door metalen onderdelen. Laat in dat geval de pacemaker- of ICD-pas zien. Vraag om een handmatige controle zonder magneetstaaf. Controlepoortjes zijn in principe wel veilig, als je er op normaal tempo doorheen loopt.

Deel dit bericht:

Lees ook deze artikelen

bergen

De Alpe d’Huez lopen!

Een mooie uitdaging in het vooruitzicht! Elk jaar gaan leerlingen van onze school naar de Alpe d’Huez om geld op te halen voor FFTK (Flevoland

ICT’er / Webdesigner

De Brugada community is op zoek naar een ict’er/webdesigner. Ben jij enthousiast, gemotiveerd, ondernemend en zet jij je graag onbezoldigd in voor mensen met het

Klaarstaan als naaste

Ben jij een naaste van iemand met het Brugada syndroom en wil jij anderen helpen door contact op te nemen met lotgenoten? Dan kun je