Een icd, en nu?

Na de implantatie

Meestal is een icd snel geplaatst onder een lokale verdoving. Dit wil niet zeggen dat het niks voorstelt. Het heeft wel degelijk impact, zowel fysiek als mentaal. Vaak is het zo dat je de dag na de implantatie al naar huis mag. Het kan best vreemd voelen om weer uit het ziekenhuis te stappen de “normale” wereld in.

Om de wond rustig te laten genezen, is het vaak het beste om in de eerste periode niet te werken. Overleg tijdens de eerste controle na de operatie wat een goede vervolgstap kan zijn. Werken kan na het eerste herstel meestal weer prima.

Mentale gevolgen

Na de implantatie krijg je informatie over hoe je je de wond moet behandelen en wat je wel en niet kan en mag doen. Maar zoals ik al zei, heeft dit mentaal vaak ook impact. Er zit ineens wat in je lichaam wat niet er niet zat. Ik hoor van veel lotgenoten dat dit in het begin moeilijk kan zijn, maar naar een tijdje gaat dit wennen en voelt het bij de meesten normaal. Ikzelf ben er ook al aan gehecht en wil eigenlijk niet meer zonder. De icd is mijn beschermer ;-).

Ook voor je naasten is dit wennen, die horen ook graag wat zij kunnen doen mocht er wat aan de hand zijn. Praat hier dan ook over met de mensen om je heen en geef hun tips wat ze kunnen doen. Zij zullen zich dan ook meer op hun gemak voelen en staan voor jou klaar mocht dat nodig zijn. Wil je hierover doorpraten of jouw verhaal delen, kijk dan op deze pagina naar de mogelijkheden.

Wanneer bel je de cardioloog?

Bel altijd met de cardioloog als:

  • de ICD een schok heeft afgegeven;
  • je zelf merkt dat je een ernstige ritmestoornis hebt;
  • je buiten bewustzijn bent geraakt (ook als dat kort duurde);
  • de ICD piept om aan te geven dat de batterijen opraken;
  • er ontstekingsverschijnselen zijn in de borst of buik. Dat kun je merken aan een rode en opgezwollen huid;
  • je een andere medische ingreep moet ondergaan.

Leven met een icd

Na een tijdje heb je niet meer door dat de icd er zit (zolang hij niks doet uiteraard). Toch is het van belang om met een aantal dingen rekening te houden.

Het belangrijk dat je de icd beschermd tegen straling van bijvoorbeeld telefoons, sommige lasapparaten, krachtcentrales etc. Werken op hoogte
Pas op met het werken op hoogte, je hebt een icd omdat er waarschijnlijk een kans is dat je je bewustzijn kunt verliezen.

Het is ook belangrijk om de icd en de lead te beschermen. Zorg dus dat je bijvoorbeeld tijdens het sporten geen klappen krijgt op de icd en let op bepaalde bewegingen die de lead kunnen beschadigen.
Een icd drager heeft beperkingen met autorijden. Dit geldt vooral voor beroepsmatig rijden. Zoek dit dus goed uit voordat je weer gaat rijden na je implantatie!

Voor de controle van de ICD ga je langs de cardioloog en de ICD-technicus. Meestal is dat één keer per jaar. De ICD-technicus controleert de batterij, instellingen en/of de ICD goed werkt. De cardioloog controleert het hart en het hartritme. En leest de gegevens uit het geheugen van de ICD uit, om te zien of deze goed heeft gewerkt. De levensduur van de ICD’s is vijf tot tien jaar. Vervanging gebeurt ruim op tijd, voordat de batterij leeg is. Het verschilt per merk of de ICD een piepje geeft als de batterij opraakt. Als na controle blijkt dat de elektroden nog goed werken, dan worden deze weer aangesloten op de nieuwe ICD. Af en toe komt het voor dat de elektroden toch vervangen moeten worden

De invloed van telefoons en andere apparaten

Hoe reageert mijn ICD op straling? Op veiligheidspoortjes? En medische apparaten? Logisch dat zulke vragen af en toe in je opkomen. Moderne ICD’s zijn goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Een sterk elektromagnetisch veld kan de ICD toch storen. Meestal is dit tijdelijk: door weg te lopen van het apparaat, werkt de ICD direct weer normaal.
Meer over de precieze invloed van verschillende apparaten, lees je op de site van Stichting ICD-dragers Nederland. www.stin.nl