Wat is een AED

Brugada-patiënten hebben

aed

een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Niet iedereen met Brugada krijgt een ICD. Ook lopen er mensen rond met het Brugada syndroom die niet weten dat zij dit hebben. Mocht er toch iets misgaan kan in sommige gevallen een AED helpen.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

AED bedienen

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert. 

Leer nu reanimeren

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Reanimeren blijft bij een hartstilstand altijd nodig, ook al geeft de AED geen schok. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.

De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.

Kopen van een AED

Sommige mensen vragen of ze een AED moeten kopen als er iemand in het gezin is met Brugada. Zoals op de pagina over de ICD staat dat mensen een ICD krijgen als ze in een bepaalde risico groep vallen. Dan zou je zeggen dat een AED niet nodig is. 

Wat ik wij wel aanraden is om toch te kijken naar een AED bij jouw huis of in de buurt. Een AED bij huis geeft een geruststellend gevoel en je kunt er levens mee redden. Een mooi alternatief is om met de buurt een inzamelingsactie te houden en de AED 24/7 beschikbaar te stellen. 

Als je de AED registreert op hartslagnu.nl wordt de AED ingezet waar nodig. Op deze manier kun je de kosten verdelen, je helpt de hele buurt en je hebt een AED dicht bij huis. Vraag ook of de gemeente hier iets in kan betekenen, ook zij hebben er baat bij om AED’s in elke wijk te hebben.

Alle AED’s die je in Nederland koopt hebben een CE-keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar. Een AED kan verschillen in gebruikersgemak. 

Bedenk wat voor jou belangrijk is en vergelijk het aanbod van leveranciers.

Sommige leveranciers hebben een pakket om een buurtactie te organiseren. Een aantal voorbeelden:

Defibrion buurtactie

Buurt AED