De geschiedenis van het Brugada syndroom
In 1992 werd er een nieuw syndroom beschreven door de gebroeders Pedro en Joseph Brugada. E.e.a. o.a. naar aanleiding van een driejarig Poolse jongen. Hij was diverse keren plots bewusteloos geraakt en verscheidene keren door zijn vader gereanimeerd. Zijn zusje was al overleden op tweejarige leeftijd, na verschillende periodes van plots syncope (buiten kennis raken). Op het moment van overlijden stond dit meisje onder maximale medische behandeling bestaande uit medicatie en een éénkamer- pacemaker.
Het elektrocardiogram van deze twee kinderen vertoonde dezelfde heel typische kenmerken. Het syndroom is nu bekend als het Brugada syndroom. Dit syndroom kan acute hartdood veroorzaken bij schijnbaar gezonde personen met een normaal gevormd en functionerend hart.
Het is merkwaardig dat de inwoners van de Filipijnen al tientallen jaren vertrouwd zijn met deze vorm van plotse dood. Zij noemen het bangungut. Dit is te vertalen als: schreeuw gevolgd door plots overlijden tijdens de slaap. Ook in Japan kent men dit als pokkuri. In Thailand spreekt men van lai tai. De overlevering wil dat de geesten van jonge weduwen deze jonge mensen, meestal mannen, kwamen halen. Daarom gingen de jonge mannen vaak slapen, verkleed als vrouw in de hoop dat zij dan door de geesten niet zouden herkend worden.