Brugada kan niet worden genezen. Soms heeft iemand geen klachten en zijn er geen duidelijke afwijkingen te zien bij onderzoek van het hart. Dan is behandeling niet altijd nodig. Als je een hoog risico hebt op gevaarlijke ritmestoornissen, dan is behandeling wel nodig. De meest voorkomende behandeling is het plaatsen van een ICD. Er loopt ook een onderzoek naar een speciale ablatietechniek. Voor sommige patiënten kan dat helpen. Het is nog geen reguliere behandeling, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Dat is vanuit een wetenschappelijk oogpunt zeer interessant, maar nu nog niet actueel voor patienten. In de toekomst biedt dit mogelijk behandelingsmogelijkheden, maar dat kan nog tientallen jaren duren.

Een ablatie is een behandeling die wordt toegepast bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Met een speciale katheter verhitten of bevriezen we (cryo-ablatie) het stukje hartweefsel dat hartritmestoornissen veroorzaakt. Hierdoor worden hartritmestoornissen als het ware uitgeschakeld.

Lees hier meer over ablatie

Soms kan ablatie werken tegen hartritestoornissen bij het Brugada syndroom. 

Dit zou geen probleem moeten zijn, zolang de artsen rekening houden met de medicatielijst van brugadadrugs.org. Daarnaast is het goed om aan te geven als je ene icd hebt, zodat ze hier ook rekening mee kunnen houden als er bijvoorbeeld een elektrisch mes wordt gebruikt. Dus geef altijd aan dat je het Brugadasyndroom hebt en overleg eventueel eerst met je eigen behandelaar.